The Healing Garden
  • Home
  • Voorstelling
    • The Healing Garden
    • Medewerkers
  • Praktijk
    • Shiatsu praktijk
    • Ayurveda praktijk >
      • Wat is Ayurveda ?
      • Leefstijl- en voedingsadvies
      • Ayurvedisch koken
      • Massage >
        • Aanbod en prijzen >
          • Shirodhara
        • Praktische info
        • Schenk een massage
    • zuiveringsweek
  • Activiteiten
    • Zuiveringsweek
    • Beweging, meditatie, ...
    • Workshops en cursussen
    • Jaartrajecten
    • Kalender
  • Huur ruimte
    • Huur ruimte
    • verhuurkalender
  • Contact
    • Contact
    • Plan + route
    • Overnachten in de buurt
    • Nieuwsbrief
  • Recepten


de kunst
van
gezond
leven




Zoete bewaar-chutneys

5/11/2015

Reacties

 
Ooit kreeg ik van een vriendin een bokaaltje appelchutney cadeau. Dit bokaaltje bleef jaren lang onaangeroerd in de koelkast omdat ik eenvoudigweg niet wist waarmee dit te combineren. Ondertussen weet ik wel beter: een chutney is perfect als aanvulling bij kitchari, bij de talloze Indische curries, als zoet-zure toets bij je vegetarische gerechten, bij vleesgerechten van wild of gevogelte, op de boterham met verse geitenkaas, ...

​In de opleiding ayurveda bij John Marchand (
http://www.yoga-ayurveda.be) kreeg ik dit overheerlijke recept mee van een kruidige zoete bewaarchutney. Deze chutney moet echt met mate gegeten worden vanwege de grote hoeveelheid kruiden. Het is eerder een supplement, maar dan wel eentje waar je met volle teugen van geniet. John raadde ons aan maximaal 2 koffielepels per dag van deze chutney te eten. Zijn recept liet ruimte voor persoonlijke invulling. Onder "zoete bewaarchutney" vind je mijn versie ervan.
Het tweede recept, de "Appel-peerchutney" is een mildere chutney waarvan je normale porties kan eten.

Zoete bewaarchutney
3/4 kg vers fruit
   (appels, peren, bessen, limoen, ...)

1/2 kg gedroogd fruit en noten
   (rozijnen, abrikozen, pruimen, cashew, pistaches, ...)

1/2 kg ongeraffineerde suiker
1/4 l (appel)azijn
15 cm gember, geraspt
2 eetl. zwarte peperbolletjes, gemalen
1 eetl. droge rode chili, niet gemalen of gebroken!
5 tenen look geperst
1 tl. zeezout
1 tl. zwart zout
2 eetl. fenegriekzaad
1 tl. asafoetida
2 stokjes Indische kaneel, in stukken
10 laurierblaadjes
2 eetl. venkelzaad
1 tl. nootmuskaat
40 kruidnagels
1 eetl. groene komijn
20 groene kardemompeulen

5 anijssterren in stukken gescheurd​

​Schil het fruit en snij in stukken.
Hak de noten grof.

Rooster volgende kruiden in een droge pan:
fenegriek, asafoetida, zeezout en zwart zout,
alsook de helft van volgende kruiden: 
kaneel, laurier, venkelzaad, nootmuskaat, kruidnagel, komijn.

Breng alle ingrediënten samen in een kookpot met dikke bodem aan de kook en laat het 1 à 2 uur zachtjes sudderen. 

Schep de hete chutney in glazen bokalen, draai de deksels erop en keer de bokalen ondersteboven om af te koelen.

De chutney moet minstens 2 maanden rusten om op zijn best te zijn en kan jaren bewaard worden.

Appel-peerchutney
​1,5 kg appels
1 kg peren
0,5 kg rozijnen
2 grote uien
2 eetl. ghee (geklaarde boter) of kokosvet
​2 tl. zeezout
1 citroen of limoen
0,5 l appelazijn
750g ongeraffineerde suiker
15 kruidnagels
2 kaneelstokjes
2 tl. chilivlokken
5 teentjes look geperst
3 eetl. fijngehakte gember
1 steranijs in stukken
15 jeneverbessen
10 groene kardemompeulen

​
Foto
Fruit de in stukjes gesneden ui in de vetstof tot ze glazig worden. Voeg de rest van de ingrediënten toe en kook zachtjes gedurende 1 à 2 uur.
Bewaar ook deze chutney minstens 2 maanden vooraleer deze te consumeren.
Reacties

    WAT ?

    Een gezonde levensstijl aannemen kan soms een hele omschakeling zijn. Dit vraagt een doorgedreven inspanning.
    Met deze recepten willen we je helpen spelenderwijs gezonder te gaan leven. 

    ARCHIEF

    • Lentegroenten met tempeh
    • Polenta met zuiderse groenten
    • Bloemkoolsoep met walnoten
    • ​Noten- en pittenbrood
    • Quinoa couscoussalade
    • Detox soepje
    • Een zoet erbij-tje
    • Groentenburgers
    • Pompoen kitchari
    • Rode bieten spread
    • Broodjes voor dummies
    • Indische rozengelei
    • Borsjt
    • Paneer makhani
    • Erwten-bloemkoolcurry
    • Zoete bewaar-chutneys
    • Linzensoep met zoete aardappel
    • Havermoutkoekjes
    • Warmoestaart met ayurvedisch tintje
    • Gezond en heerlijk snoepen
    • Ons dagelijks brood + recept
    • Zelf paneer maken
    • Basisrecept kitchari



















































































    RSS-feed

T h e   H e a l i n g   G a r d e n    -   K l a p s t r a a t   1 3 3   -   9 8 3 1   S i n t - M a r t e n s - L a t e m   -   0 4 7 3   3 5  1 4  3 8