Ayurvedisch koken is niet synoniem aan Indische, geelgekleurde en kruidige maaltijden, het is koken in functie van herstel of behoud van een gezond evenwicht. Met de kennis van de eigenschappen van de voedingsmiddelen, kan je van elk gerecht een ayurvedisch verantwoorde maaltijd maken. Je voedsel kan op die manier je belangrijkste medicijn worden.
De Ayurvedische keuken is licht verteerbaar, aangepast aan de individuele constitutie en houdt rekening met klimaat, seizoen, moment van de dag. Zo zal je bv. rauwkost niet aan iedereen kunnen voorschotelen, er is al een goed verteringsvuur nodig om rauwkost volledig te kunnen verteren. Ook vermijd je rauwkost beter in de herfst en in de winter omwille van de koelende eigenschappen ervan. Het beste moment van de dag om rauwkost te consumeren is de middag, dan is het spijsverteringsvuur het hoogst.
Het zou mij te ver leiden om hier nog verder over uit te wijden. Met deze intro wil ik je enkel duidelijk maken dat als je rekening houdt met bovenvermelde zaken, soms maar kleine veranderingen nodig zijn om grote veranderingen teweeg te brengen.
Over naar de praktijk, de aanpassingen die ik maakte aan de warmoestaart viel in goede aarde en ik deel met plezier ook dit receptje met jou. De eieren zijn hier weggelaten, die worden in de ayurveda vermeden omdat ze een zware energie geven. In de plaats hiervan werk ik met een mix van zijden tofu en kikkererwtenmeel. Verder voegde ik er nog verschillende kruiden aan toe die de spijsvertering gunstig beïnvloeden. Kurkuma heeft zoveel gunstige eigenschappen dat het zonde zou zijn dit ook niet te verwerken.
Ajuin en look worden dikwijls vermeden in de ayurveda. Dit is vooral belangrijk voor mensen die streven naar een zo groot mogelijke zuiverheid en lichtheid in hun energie. Hier heb ik er wel gebruik van gemaakt, in het leven van de doorsnee Westerling wegen de voordelen van ajuin en look naar mijn mening op tegen de nadelen. Wil je die toch weglaten, dan kan je een mespunt asafoetida toevoegen aan dit recept. Asafoetida moet je altijd eerst bakken in de hete vetstof, om de gunstige eigenschappen vrij te maken.
Het zou mij te ver leiden om hier nog verder over uit te wijden. Met deze intro wil ik je enkel duidelijk maken dat als je rekening houdt met bovenvermelde zaken, soms maar kleine veranderingen nodig zijn om grote veranderingen teweeg te brengen.
Over naar de praktijk, de aanpassingen die ik maakte aan de warmoestaart viel in goede aarde en ik deel met plezier ook dit receptje met jou. De eieren zijn hier weggelaten, die worden in de ayurveda vermeden omdat ze een zware energie geven. In de plaats hiervan werk ik met een mix van zijden tofu en kikkererwtenmeel. Verder voegde ik er nog verschillende kruiden aan toe die de spijsvertering gunstig beïnvloeden. Kurkuma heeft zoveel gunstige eigenschappen dat het zonde zou zijn dit ook niet te verwerken.
Ajuin en look worden dikwijls vermeden in de ayurveda. Dit is vooral belangrijk voor mensen die streven naar een zo groot mogelijke zuiverheid en lichtheid in hun energie. Hier heb ik er wel gebruik van gemaakt, in het leven van de doorsnee Westerling wegen de voordelen van ajuin en look naar mijn mening op tegen de nadelen. Wil je die toch weglaten, dan kan je een mespunt asafoetida toevoegen aan dit recept. Asafoetida moet je altijd eerst bakken in de hete vetstof, om de gunstige eigenschappen vrij te maken.
voor het deeg: 200g speltmeel 100g ghee 1 afgestreken kl zout 1/2 glas water | voor de vulling: 1 bussel warmoes 2 tomaten 1/2 pak zijden tofu 100g zure room 4 volle eetlepels kikkererwtenmeel 1 ajuin, fijngesneden 3 teentjes look, gehakt evt. mespunt asafoetida ipv. look en ajuin 1 eetlepel gehakte gember 1/2 kl mosterdzaadjes 1 kl venkelzaadjes 1/4 kl ajwainzaadjes 1 kl kurkuma 2 kl gemalen koriander 1 eetlepel sesamzaad 2 eetlepels ghee |
Bereiding:
Het deeg:
Meng het zout met het mee en kneed er de ghee door. Voeg water toe in kleine beetjes, tot je een vlot kneedbaar, maar niet klevend deeg bekomt. Maak een bol van het deeg, doe het in een afgesloten pot en laat dit 1/2u in de koelkast rusten.
De vulling:
Maak een papje van de kurkuma en de gemalen koriander. Verhit de ghee in een pan, als de ghee heet is, doe je er de mosterdzaadjes in (en eventueel de asafoetida als je geen look of ajuin gebruikt). Laat de zaadjes even springen en voeg dan de venkelzaadjes en de ajwainzaadjes toe. Laat weer even knisperen, voeg dan de gehakte gember toe. Laat de gember even fruiten.
Doe er de ajuin bij en laat 5 minuutjes zacht fruiten. Dan komt de fijngehakte look erbij, laat opnieuw enkele minuten verder fruiten. Voeg de gesneden warmoes toe en bak een minuutje al roerend op een hoog vuur. Doe er de in blokjes gesneden tomaten bij en het curcuma-korianderpapje. Voeg peper en zout naar smaak toe.
Zet een deksel op de pan en laat dit alles zachtjes verder garen gedurende 10 minuten. Zet het vuur af en bind het groentenmengsel met het kikkererwtenmeel. Als het mengsel nog heel nat is, kan je nog wat extra kikkerewtenmeel toevoegen, let er wel op dat de smaak van het kikkererwtenmeel niet gaat overheersen. Desnoods kan je een eetlepel maïzena of arrowroot extra gebruiken als bindmiddel.
Meng er dan de zijden tofu en de zure room onder.
Rol het deeg uit en leg het in een platte taartvorm. Giet het groentenmengsel erover uit en bestrooi met de sesamzaadjes. Bak de taart in een voorverwarmede oven op 200° gedurende 1/2 uur.
Serveer met een fris slaatje.
Het deeg:
Meng het zout met het mee en kneed er de ghee door. Voeg water toe in kleine beetjes, tot je een vlot kneedbaar, maar niet klevend deeg bekomt. Maak een bol van het deeg, doe het in een afgesloten pot en laat dit 1/2u in de koelkast rusten.
De vulling:
Maak een papje van de kurkuma en de gemalen koriander. Verhit de ghee in een pan, als de ghee heet is, doe je er de mosterdzaadjes in (en eventueel de asafoetida als je geen look of ajuin gebruikt). Laat de zaadjes even springen en voeg dan de venkelzaadjes en de ajwainzaadjes toe. Laat weer even knisperen, voeg dan de gehakte gember toe. Laat de gember even fruiten.
Doe er de ajuin bij en laat 5 minuutjes zacht fruiten. Dan komt de fijngehakte look erbij, laat opnieuw enkele minuten verder fruiten. Voeg de gesneden warmoes toe en bak een minuutje al roerend op een hoog vuur. Doe er de in blokjes gesneden tomaten bij en het curcuma-korianderpapje. Voeg peper en zout naar smaak toe.
Zet een deksel op de pan en laat dit alles zachtjes verder garen gedurende 10 minuten. Zet het vuur af en bind het groentenmengsel met het kikkererwtenmeel. Als het mengsel nog heel nat is, kan je nog wat extra kikkerewtenmeel toevoegen, let er wel op dat de smaak van het kikkererwtenmeel niet gaat overheersen. Desnoods kan je een eetlepel maïzena of arrowroot extra gebruiken als bindmiddel.
Meng er dan de zijden tofu en de zure room onder.
Rol het deeg uit en leg het in een platte taartvorm. Giet het groentenmengsel erover uit en bestrooi met de sesamzaadjes. Bak de taart in een voorverwarmede oven op 200° gedurende 1/2 uur.
Serveer met een fris slaatje.