Voor het recept van deze maand ben ik inspiratie gaan halen in het "Ayurveda kookboek" van Lies Ameeuw. Dit boek mag niet ontbreken in je boekenkast als je eenvoudig, gezond, licht, vegetarisch/veganistisch en vooral heel lekker wil eten.
De pompoen kitcheri beantwoordt alvast aan alle hierboven vermelde criteria. Daarbovenop hoef je er maar één pan voor uit je kast te halen, het gerecht vraagt weinig voorbereiding en is snel gaar. Als je je gezinsleden wil motiveren om vleesvrij en gezond te eten, dan is pompoen kitcheri de ideale eerste strategische zet.
De pompoen kitcheri beantwoordt alvast aan alle hierboven vermelde criteria. Daarbovenop hoef je er maar één pan voor uit je kast te halen, het gerecht vraagt weinig voorbereiding en is snel gaar. Als je je gezinsleden wil motiveren om vleesvrij en gezond te eten, dan is pompoen kitcheri de ideale eerste strategische zet.
Ingrediënten voor 4 personen 1,5 koppen rijst 2 eetl. kokosolie of ghee 1 hokaido pompoen 1,5 koppen gele linzen 1 fijngehakte ui 9 koppen water ½ koffielepel asafoetida ½ koffielepel komijnzaad ½ koffielepel mosterdzaad 3 koffielepels fijngesneden verse gember 1 koffielepel kurkuma 1 stuk kaneelschors 3 zaaddoosjes groene kardemom 1 zaaddoosje zwarte kardemom 1 koffielepel kerriepoeder zwarte peper en zout 1 koffielepel garam masala 1 bosje fijngehakte koriander of peterselie | Week de rijst en de linzen een paar uur vooraf. Was de pompoen en snijd hem open. Pompoenen hoef je niet te schillen. Verwijder de pitten en snijd hem in kleine stukjes. Verhit de kokosolie, gooi er het mosterdzaad in, laat de zaadjes opspringen. Voeg komijnzaad toe en laat knisperen. Doe de asafoetida erbij, roer even en voeg dan de ui toe. Laat die glazig worden en voeg dan de pompoen en de gember toe. Laat even goed stoven. Spoel de voorgeweekte rijst en linzen af en voeg ze toe. Giet het water erbij, kaneelschors, kardemom, kurkuma, kerriepoeder, peper en zout en laat het gerecht in 20 à 30 min. gaar koken. Werk af met garam masala en fijngehakte koriander. Je kan je bord verrijken met een lepel zure room of kokosroom. Ook appelchutney past er wonderwel bij. |