The Healing Garden
  • Home
  • Voorstelling
    • The Healing Garden
    • Medewerkers
  • Praktijk
    • Shiatsu praktijk
    • Ayurveda praktijk >
      • Wat is Ayurveda ?
      • Leefstijl- en voedingsadvies
      • Ayurvedisch koken
      • Massage >
        • Aanbod en prijzen >
          • Shirodhara
        • Praktische info
        • Schenk een massage
    • zuiveringsweek
  • Activiteiten
    • Zuiveringsweek
    • Beweging, meditatie, ...
    • Workshops en cursussen
    • Jaartrajecten
    • Kalender
  • Huur ruimte
    • Huur ruimte
    • verhuurkalender
  • Contact
    • Contact
    • Plan + route
    • Overnachten in de buurt
    • Nieuwsbrief
  • Recepten


de kunst
van
gezond
leven




POMPOEN KITCHARI

4/11/2016

 
Voor het recept van deze maand ben ik inspiratie gaan halen in het "Ayurveda kookboek" van Lies Ameeuw. Dit boek mag niet ontbreken in je boekenkast als je eenvoudig, gezond, licht, vegetarisch/veganistisch en vooral heel lekker wil eten.
De pompoen kitcheri beantwoordt alvast aan alle hierboven vermelde criteria. Daarbovenop hoef je er maar één pan voor uit je kast te halen, het gerecht vraagt weinig voorbereiding en is snel gaar. Als je je gezinsleden wil motiveren om vleesvrij en gezond te eten, dan is pompoen kitcheri de ideale eerste strategische zet.
Ingrediënten voor 4 personen

1,5 koppen rijst
2 eetl. kokosolie of ghee
1 hokaido pompoen
1,5 koppen gele linzen
1 fijngehakte ui
9 koppen water
½ koffielepel asafoetida
½ koffielepel komijnzaad
½ koffielepel mosterdzaad
3 koffielepels fijngesneden verse gember
1 koffielepel kurkuma
1 stuk kaneelschors
3 zaaddoosjes groene kardemom
1 zaaddoosje zwarte kardemom
1 koffielepel kerriepoeder
zwarte peper en zout
1 koffielepel garam masala
1 bosje fijngehakte koriander of peterselie
Foto
Week de rijst en de linzen een paar uur vooraf.
Was de pompoen en snijd hem open. Pompoenen hoef je niet te schillen. Verwijder de pitten en snijd hem in kleine stukjes. Verhit de kokosolie, gooi er het mosterdzaad in, laat de zaadjes opspringen. Voeg komijnzaad toe en laat knisperen. Doe de asafoetida erbij, roer even en voeg dan de ui toe. Laat die glazig worden en voeg dan de pompoen en de gember toe. Laat even goed stoven.
Spoel de voorgeweekte rijst en linzen af en voeg ze toe. Giet het water erbij, kaneelschors, kardemom, kurkuma, kerriepoeder, peper en zout en laat het gerecht in 20 à 30 min. gaar koken. Werk af met garam masala en fijngehakte koriander. 
Je kan je bord verrijken met een lepel zure room of kokosroom. Ook appelchutney past er wonderwel bij.

    WAT ?

    Een gezonde levensstijl aannemen kan soms een hele omschakeling zijn. Dit vraagt een doorgedreven inspanning.
    Met deze recepten willen we je helpen spelenderwijs gezonder te gaan leven. 

    ARCHIEF

    • Lentegroenten met tempeh
    • Polenta met zuiderse groenten
    • Bloemkoolsoep met walnoten
    • ​Noten- en pittenbrood
    • Quinoa couscoussalade
    • Detox soepje
    • Een zoet erbij-tje
    • Groentenburgers
    • Pompoen kitchari
    • Rode bieten spread
    • Broodjes voor dummies
    • Indische rozengelei
    • Borsjt
    • Paneer makhani
    • Erwten-bloemkoolcurry
    • Zoete bewaar-chutneys
    • Linzensoep met zoete aardappel
    • Havermoutkoekjes
    • Warmoestaart met ayurvedisch tintje
    • Gezond en heerlijk snoepen
    • Ons dagelijks brood + recept
    • Zelf paneer maken
    • Basisrecept kitchari



















































































    RSS-feed

T h e   H e a l i n g   G a r d e n    -   K l a p s t r a a t   1 3 3   -   9 8 3 1   S i n t - M a r t e n s - L a t e m   -   0 4 7 3   3 5  1 4  3 8