De zomer is stilaan over haar hoogtepunt heen. De zomerse slaatjes verdwijnen naar de achtergrond en maken plaats voor verwarmende soep. Hier wordt de zoete smaak van de zoete aardappel, melk en ajuin opgepept met de scherpe smaak van kerriepoeder en koriander, en de friszure smaak van limoen en appel.
Eén van mijn favoriete soepen...
Eén van mijn favoriete soepen...

Ingrediënten
2 kl. kerriepoeder
3 eelt. vetstof (ghee, kokosvet, olijfolie, sesamolie,...)
2 grof gehakte ajuinen
1 geraspte appel
3 fijngehakte tenen knoflook
1 korianderplantje
1 stuk geraspte gember ter grootte van een duim
800g zoete aardappel, geschild en in kleine blokjes gesneden
100g rode of gele linzen, 2u geweekt
1,2 l groentenbouillon
300 ml melk of kokosmelk
het sap van 1 limoen
2 kl. kerriepoeder
3 eelt. vetstof (ghee, kokosvet, olijfolie, sesamolie,...)
2 grof gehakte ajuinen
1 geraspte appel
3 fijngehakte tenen knoflook
1 korianderplantje
1 stuk geraspte gember ter grootte van een duim
800g zoete aardappel, geschild en in kleine blokjes gesneden
100g rode of gele linzen, 2u geweekt
1,2 l groentenbouillon
300 ml melk of kokosmelk
het sap van 1 limoen
Bereiding
Hak de steeltjes van de koriander fijn, houd de blaadjes apart.
Rooster zachtjes gedurende 2 minuten het kerriepoeder in de pan. Voeg dan de vetstof toe en laat al roerend even sputteren. Voeg de gehakte ui toe en fruit 3 minuten. Doe er dan de appel, look, gember en koriandersteeltjes bij en fruit 5 minuten onder regelmatig roeren.
Spoel de geweekte linzen en doe ze samen met de aardappelblokjes, melk en bouillon in de pan en laat afgedekt gedurende 20 min. koken. Neem de pan van het vuur en meng het limoensap onder de soep. Je kan de soep zo eten of glad mixen. Maak naar smaak af met extra peper en zout en dien op met grof gehakte korianderblaadjes.
Hak de steeltjes van de koriander fijn, houd de blaadjes apart.
Rooster zachtjes gedurende 2 minuten het kerriepoeder in de pan. Voeg dan de vetstof toe en laat al roerend even sputteren. Voeg de gehakte ui toe en fruit 3 minuten. Doe er dan de appel, look, gember en koriandersteeltjes bij en fruit 5 minuten onder regelmatig roeren.
Spoel de geweekte linzen en doe ze samen met de aardappelblokjes, melk en bouillon in de pan en laat afgedekt gedurende 20 min. koken. Neem de pan van het vuur en meng het limoensap onder de soep. Je kan de soep zo eten of glad mixen. Maak naar smaak af met extra peper en zout en dien op met grof gehakte korianderblaadjes.