The Healing Garden
  • Home
  • Voorstelling
    • The Healing Garden
    • Medewerkers
  • Praktijk
    • Shiatsu praktijk
    • Ayurveda praktijk >
      • Wat is Ayurveda ?
      • Leefstijl- en voedingsadvies
      • Ayurvedisch koken
      • Massage >
        • Aanbod en prijzen >
          • Shirodhara
        • Praktische info
        • Schenk een massage
    • zuiveringsweek
  • Activiteiten
    • Zuiveringsweek
    • Beweging, meditatie, ...
    • Workshops en cursussen
    • Jaartrajecten
    • Kalender
  • Huur ruimte
    • Huur ruimte
    • verhuurkalender
  • Contact
    • Contact
    • Plan + route
    • Overnachten in de buurt
    • Nieuwsbrief
  • Recepten


de kunst
van
gezond
leven




BORSJT 

25/4/2016

 
De lente is het seizoen van het fris opschietende groen. Het is dan ook het moment bij uitstek om volop bladgroenten op het menu te brengen. De bittere smaak die in de bladgroenten zit is uitstekend om de grote lenteschoonmaak in je ingewanden aan te pakken en de geaccumuleerde kapha te elimineren.
Wat heeft dit nu allemaal met borsjt te maken?

​Helemaal niks...
Net zoals het weer de laatste (en de komende) dagen helemaal niks met lenteweer te maken heeft. Een goede stevige voedzame soep met winterse groenten als knolgewassen en kool past veel beter bij dit weertype dan een frisgroen lenteslaatje. Dus zoeken we onze inspiratie nog even in de koude streken en smullen we van dit geschenk uit de Slavische landen. прия́тного аппети́та (eet smakelijk).  ​
​
Foto

Ingrediënten
​3 rode bieten geraspt
1 rode biet in blokjes
1 aardappel in blokjes
1 grote wortel in blokjes
100g witte kool geschaafd
2 tomaten in stukjes
1 grote ui gesnipperd
2 teentjes look gehakt
2 eetlepels balsamico azijn
zout en peper
bouillon(blokje)
2 laurierblaadjes
1 tl komijnzaadjes
4 kruidnagels
4 jeneverbessen
3 eetl. ghee of olijfolie
zure room om af te werken
bladpeterselie en/of dille om af te werken

Bereiding
Verhit de ghee of olie en gooi er het komijnzaad, de kruidnagels en de laurierblaadjes in. Als het komijnzaad stopt met knisperen, voeg je de gesnipperde ui toe en fruit je hem glazig. Voeg gehakte look toe, fruit even mee en meng er de gesneden groenten bij. Stoof de groenten onder af en toe roeren gedurende een 5-tal minuten, voeg dan de geraspte bieten toe, 1,5 l water met het bouillonblokje en de jeneverbessen.
Breng alles aan de kook en laat ruim een half uur zachtjes koken. De blokjes biet moeten zacht zijn.
Breng op smaak met peper en zout, eventueel wat extra balsamico azijn of umeboshi.
Schep op met een lepel zure room en garneer met bladpeterselie.

    WAT ?

    Een gezonde levensstijl aannemen kan soms een hele omschakeling zijn. Dit vraagt een doorgedreven inspanning.
    Met deze recepten willen we je helpen spelenderwijs gezonder te gaan leven. 

    ARCHIEF

    • Lentegroenten met tempeh
    • Polenta met zuiderse groenten
    • Bloemkoolsoep met walnoten
    • ​Noten- en pittenbrood
    • Quinoa couscoussalade
    • Detox soepje
    • Een zoet erbij-tje
    • Groentenburgers
    • Pompoen kitchari
    • Rode bieten spread
    • Broodjes voor dummies
    • Indische rozengelei
    • Borsjt
    • Paneer makhani
    • Erwten-bloemkoolcurry
    • Zoete bewaar-chutneys
    • Linzensoep met zoete aardappel
    • Havermoutkoekjes
    • Warmoestaart met ayurvedisch tintje
    • Gezond en heerlijk snoepen
    • Ons dagelijks brood + recept
    • Zelf paneer maken
    • Basisrecept kitchari



















































































    RSS-feed

T h e   H e a l i n g   G a r d e n    -   K l a p s t r a a t   1 3 3   -   9 8 3 1   S i n t - M a r t e n s - L a t e m   -   0 4 7 3   3 5  1 4  3 8