The Healing Garden
  • Home
  • Voorstelling
    • The Healing Garden
    • Medewerkers
  • Praktijk
    • Shiatsu praktijk
    • Ayurveda praktijk >
      • Wat is Ayurveda ?
      • Leefstijl- en voedingsadvies
      • Ayurvedisch koken
      • Massage >
        • Aanbod en prijzen >
          • Shirodhara
        • Praktische info
        • Schenk een massage
    • zuiveringsweek
  • Activiteiten
    • Zuiveringsweek
    • Beweging, meditatie, ...
    • Workshops en cursussen
    • Jaartrajecten
    • Kalender
  • Huur ruimte
    • Huur ruimte
    • verhuurkalender
  • Contact
    • Contact
    • Plan + route
    • Overnachten in de buurt
    • Nieuwsbrief
  • Recepten


de kunst
van
gezond
leven




bASISrecept kitchari

27/11/2014

Reacties

 
Kitchari is een heel eenvoudig basisgerecht op basis van ghee, rijst, linzen (of groene mungbonen) en kruiden. 

De basiskitchari is een ideaal zuiveringsmaal omdat het licht verteerbaar en toch heel voedzaam is. 
De kruiden die erin worden verwerkt stimuleren de vertering en de verbranding van afvalstoffen. 
Het ideale gerecht ook voor als je ziek bent, of als je vertering een duwtje in de rug nodig heeft...
Met dit basisrecept kan je oneindig gaan variëren door toevoeging van groenten en door afwisseling te brengen in de gekozen kruiden. Je kan er ook nog noten, pitten, paneer of tofu aan toevoegen om meer eiwitten binnen te krijgen. Strikt gezien is dit niet nodig, kitchari met groenten is op zich een complete maaltijd.
Ga je ook nog afwisselen met de gekozen graansoort en peulvruchten, dan heb je met dit basisrecept een vertrekpunt voor je dagelijkse maaltijden. Lekker, makkelijk en gezond !

Wat heb je nodig?
voor 4 personen:
een kop witte of halfvolle basmati rijst, minstens 2 uur geweekt voor een betere vertering
een kop gele of rode linzen, of groene mungbonen, minstens 2 uur geweekt
een flinke eetlepel ghee (geklaarde boter) of kokosvet
6 koppen water
1/2 koffielepel asafoetida (= hing)
1/2 koffielepel zwart mosterdzaad
1 koffielepel komijnzaad
1 eetlepel fijngesneden verse gember of 1 koffielepel gemberpoeder
1 koffielepel kurkuma
2 koffielepels gemalen koriander
zout en zwarte peper naar smaak

Bereiding
Spoel de geweekte rijst en linzen of mungbonen en laat ze uitdruppen.
Maak een papje van de kurkuma en de koriander met wat water en laat dit wat 'trekken'.
Verhit de vetstof in een ruime kookpot, voeg asafoetida, mosterdzaad en komijnzaad toe en laat even knisperen zodat de zaadomhulsels zich openen. Van zodra het knisperen uitdooft, voeg je de gember toe en bak je die even aan. Dan doe je er de rijst en linzen of mungbonen bij en roert tot de rijst glazig wordt. Giet er water bij tot alles onder water staat (ongeveer 5 koppen water). Voeg het kurkuma-koriander papje toe, het zout en de peper en breng aan de kook. Laat dit alles ongeveer 20 minuten zachtjes koken met open deksel (koken met open deksel maakt het voedsel nog beter verteerbaar).
Smakelijk !



















Reacties

    WAT ?

    Een gezonde levensstijl aannemen kan soms een hele omschakeling zijn. Dit vraagt een doorgedreven inspanning.
    Met deze recepten willen we je helpen spelenderwijs gezonder te gaan leven. 

    ARCHIEF

    • Lentegroenten met tempeh
    • Polenta met zuiderse groenten
    • Bloemkoolsoep met walnoten
    • ​Noten- en pittenbrood
    • Quinoa couscoussalade
    • Detox soepje
    • Een zoet erbij-tje
    • Groentenburgers
    • Pompoen kitchari
    • Rode bieten spread
    • Broodjes voor dummies
    • Indische rozengelei
    • Borsjt
    • Paneer makhani
    • Erwten-bloemkoolcurry
    • Zoete bewaar-chutneys
    • Linzensoep met zoete aardappel
    • Havermoutkoekjes
    • Warmoestaart met ayurvedisch tintje
    • Gezond en heerlijk snoepen
    • Ons dagelijks brood + recept
    • Zelf paneer maken
    • Basisrecept kitchari



















































































    RSS-feed

T h e   H e a l i n g   G a r d e n    -   K l a p s t r a a t   1 3 3   -   9 8 3 1   S i n t - M a r t e n s - L a t e m   -   0 4 7 3   3 5  1 4  3 8